Euripides

Andromache

Gebruikersbeoordeling:  / 2

Sofie Jansen, Hanneke Oosterwegel en Wietske Wijnja (2015) hebben als pws de Andromache verfilmd. Ze hebben de tragedie ingekort tot 20 minuten en in begrijpelijke taal gegoten. Ze hebben uitzonderlijk veel aandacht besteed aan kleding, decor, regie en eigen muziekcomposities. Ook al is de film alleen de moeite waard te zien, imposanter is het verslag van hoe zij aan het werk zijn geweest. Ze hebben daarin van alles rekenschap gegeven: regie, script, kleding decor, muziek.

Om de film te kunnen zien moet de volgende link gevolgd worden: https://www.youtube.com/watch?v=WngwZgyx9so

Lees verder:Andromache

De Elektra

Gebruikersbeoordeling:  / 4

Het personage Elektra heeft in de de klassieke tijd tot de verbeelding van de tragici gesproken. De grote drie hebben ieder een eigen versie geschreven. Van alle drie hebben we de tragedie over.

Euripides laat zich in zijn versie zien zoals in zijn andere tragedies. Elektra is een jonge dame die gedreven wordt door haar passie. Zij wil haar moeder doden, omdat die haar vader, de grote Agamemnon, verraden heeft door een relatie aan te gaan met diens rivaal en hem zelfs te vermoorden. Zij wordt hierbij geholpen door haar uit ballingschap teruggekeerde broer Orestes en diens vriend Pulades.

Deze uitgave bevat naast de Griekse tekst een inleiding, vertaling en commentaar.

Attachments:
Download this file (Elektra.pdf)Euripides Elektra[Euripides Elektra]2171 Kb

Trojaanse vrouwen

Gebruikersbeoordeling:  / 1

De Troades is een tragedie, waarin niet door de hoofdpersonen, de Trojaanse vrouwen, een fout wordt gemaakt. Zij zijn buit van de Grieken. Hun voorspoed is omgeslagen. Van vrije vrouwen zijn zij nu slavinnen, van wie de mannen gedood zijn. Het omslaan van het lot is dan ook het thema van het stuk. De Grieken, die dan wel gewonnen hebben, hebben door hybris de goden, zelfs hun beschermvrouwe Athene tegen zich in het harnas gejaagd. Zij spant met Poseidoon samen om hen te straffen.

Attachments:
Download this file (Vertaling Troades.pdf)Troades[Trojaanse vrouwen]465 Kb

Hippolutos

Gebruikersbeoordeling:  / 0

Naast de Medea is de Hippolutos een van de aangrijpendste tragedies van Euripides. De jongeman Hippolutos wordt het slachtoffer van zijn stiefmoeder en de woede van zijn vader. De tekst is voorzien van inleiding, noten en vertaling.

Attachments:
Download this file (Hippolytos.pdf)Hippolutos[Hippolutos]1008 Kb